06-10-2008

Gefeliciteerd!

60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Eleanor Roosevelt was voorzitter van de werkgroep die de verklaring schreef.  Klik voor een vergroting.
10 december 1948. Eleanor Roosevelt met de Universele Verklaring van de Rechten v/d Mens.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin onze rechten en vrijheden zijn vastgelegd, bestaat dit jaar 60 jaar. Maar echt vieren kunnen we dat pas als we ons realiseren dat deze vrijheden niet vanzelfsprekend zijn. En alleen als we ons dat realiseren, kunnen we de onverschilligheid op afstand houden.

Zestig jaar na het ontstaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn er hier maar weinig mensen die werkelijk weten wat het inhoudt als je mensenrechten worden geschonden. Dat is een luxe. Maar het maakt het voor een organisatie als Amnesty ook steeds lastiger om haar relevantie aan te tonen.

En dat is wel van belang. Kijk maar rond in de wereld. Nog steeds (of erger nog: weer steeds meer) worden mensen uit hun huis gezet. Door de politie in elkaar geslagen tijdens demonstraties. Opgepakt voor zoiets als een e-mail. Vastgehouden zonder proces of toegang tot een advocaat. Verkracht. Gemarteld. Vermoord.

Deze mensen hoef je niet uit te leggen wat de waarde is van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze mensen hoef je niet te vertellen wat de werkelijke betekenis is van Vrijheid, Gelijkheid, Gerechtigheid en Waardigheid. Deze mensen hoef je niet te waarschuwen voor onverschilligheid. Ze ervaren de waarde van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan den lijve. En de weerloosheid ervan.

Artikel 1 van de fototentoonstelling. Klik voor vergroting.
Artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. [vergroting]

Amnesty zal ook de komende decennia een belangrijke rol moeten blijven spelen om te zorgen dat de mensenrechten een wereldwijde prioriteit zijn. En daarvoor is het nodig dat we een grote, gezonde een daadkrachtige organisatie blijven. Het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in december grijpen we dan ook aan om met jullie hulp mensen te doordringen van het belang van mensenrechten én van Amnesty International. Met als resultaat duizenden nieuwe leden. Zodat Amnesty zich ook de komende jaren weer kan inzetten voor de mensenrechten wereldwijd.

10 december 1948
Eén van de meest ambitieuze projecten uit de geschiedenis werd afgerond: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het opstellen en aanvaarden van de Universele verklaring waren een zeldzaam vertoon van wereldwijd optimisme, idealisme en solidariteit.

Vandaag de dag is de Universele Verklaring 's werelds breedst aanvaarde tekst, met vertalingen in ten minste 335 talen. Van ons huidige omvangrijke mensenrechten raamwerk blijft de Universele Verklaring het onbetwiste boegbeeld. Door haar heldere taalgebruik, door haar ondubbelzinnigheid, door haar onversneden idealisme.

Artikel 6 van de fototentoonstelling. Klik voor vergroting.
Artikel 10: Iedereen heeft het recht als persoon erkend te worden voor de wet. [vergroting]

Eleanor Roosevelt (zie foto bovenaan) was voorzitter van de werkgroep die de verklaring schreef. Een van haar belangrijkste doelstellingen: 'Woorden vinden die iedereen zou accepteren'.

Wat betekent de Universele Verklaring in de huidige praktijk? Hoe verhouden de zestig jaar oude woorden zich tot de wereld van de 21ste eeuw? Amnesty heeft hiervoor een fototentoonstelling gemaakt die op verschillende plaatsen in het land te zien zal zijn. Dertig beelden bij dertig artikelen, die laten zien waar de Universele Verklaring onze huidige wereld raakt. Op deze pagina zie je enkele foto's uit de tentoonstelling.

Meer informatie
Groep Leeuwarden - Overzicht van de 30 Universele Rechten
Amnesty Nederland - Overzicht van de 30 Universele Rechten
Amnesty Nederland - Campagne 60 jaar UVRM
Amnesty Nederland - Fototentoonstelling 60 jaar UVRM - online (alle 30 foto's)
www.mensenrechten.org - Informatie, Videoclips, Posters van de rechten
United Nations Human Rights (OHCHR) - Information, Photo gallerery, Posters

Artikel 20 van de fototentoonstelling. Klik voor vergroting.
Artikel 20: Iedereen heeft recht op vrijheid van vereniging en vergadering. [vergroting]