02-06-2011

Een halve eeuw strijden voor mensenrechten in affiches

Amnesty bestaat vijftig jaar

Logo Amensty 50 jaarOp 28 mei 1961 verscheen in de Engelse krant The Observer het artikel 'De vergeten gevangenen' van Peter Benenson. Het was een oproep tot actie voor zes gewetensgevangen én het begin van Amnesty International. Ook in Leeuwarden willen we stil staan bij een halve eeuw strijd voor de mensenrechten.

Affichetentoonstelling

Het artikel van Peter Benenson in de ObserverDat doen we met een tentoonstelling van twintig affiches die in het 50-jarig bestaan van Amnesty International zijn gebruikt om mensenrechten onder de aandacht te brengen. De bekendste, mooiste en meest spraakmakende posters stellen we op verschillende plekken in de stad ten toon. De affiches laten de geschiedenis van Amnesty International in beeld zien. Daarnaast licht de tentoonstelling de betekenis van Amnesty en haar strijd voor mensenrechten toe in getuigenissen in tekst van gewetensgevangenen en vrijwilligers.

Affiches uit de tentonnstelling
Schrijfdag

AI brieven schrijvenAls eerste zijn de affiches te zien in de Openbare bibliotheek in de Beurs. Van 15 juni tot 22 juli zijn ze hier tentoongesteld op de eerste verdieping. Op zaterdag 25 juni wordt de tentoonstelling officieel geopend tussen 11.00 en 16.00 uur. Bibliotheken spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Amnesty Nederland. In veel steden en dorpen was de bibliotheek de plek waar maandelijks nieuwe brieven aan regeringsleiders en gewetensgevangen opgehaald konden voor de schrijfacties van Amnesty. Vaak werd hieraan een schrijfdag of -avond gekoppeld. Deze traditie laten we op zaterdag 25 juni voor één dag herleven.

Logo Bibliotheek Leeuwarden CentrumWie geen zin heeft om ter plekke te schrijven, kan een brief meenemen om thuis te kopiëren. Maar bezoekers vinden in de bibliotheek ook informatie over modernere manieren van actievoeren, via sms en e-mail bijvoorbeeld.

Machtige beweging

Affiche van Joop Lieverst uit 1969Amnesty heeft in vijftig jaar veel bereikt. De organisatie heeft wereldwijd bekend gemaakt wat de mensenrechten zijn en hoe ze worden geschonden. Door acties van Amnesty zijn gewetensgevangenen vrijgelaten, verdragen aangenomen en is de doodstraf wereldwijd teruggedrongen.

Maar de belangrijkste prestatie is misschien wel het besef dat mensen, 'gewone burgers', zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht. De leden maken Amnesty tot wat zij is, een machtige beweging voor de mensenrechten.

[Een affiche van Joop Lieverst uit 1969]