13-04-2012

Kinderen uit groep 8 lopen mee in Stille Tocht

Dodenherdenking 4 mei 2012

De Stille Tocht op de Nieuwstad

Logo vakkel 4 en 5 meiHet Joods Monument in LeeuwardenIn veel steden en dorpen wordt op 4 mei een Stille Tocht gelopen om alle mensen te herdenken die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en iedereen die na die tijd slachtoffer is geworden van oorlogen, racisme en fascisme. Een waardevolle traditie. Wij hopen daarom op een grote opkomst bij de Stille Tocht door Leeuwarden. Loopt u mee?

Wilt u deelnemen? We verzamelen op vrijdag 4 mei vanaf 19:00 uur op het Mata Hariplein (tegenover de Harmonie). We beginnen te lopen om 19:10 uur.

Kinderen
Kinderen van groep 8 lopen ook meeBij het Joods Monument sluit dit jaar een aantal kinderen uit groep 8 zich bij ons aan. De leerlingen volgen het speciale herdenkingsprogramma van Tumba en het Verzetsmuseum, dat wordt afgesloten met deelname aan de Stille Tocht. De kinderen lopen mee tot de Prinsentuin, waar om 20:00 uur de officiële herdenking plaats vindt.
De route van de tocht is als volgt:
Mata Hariplein, Schavernek, Nieuwestad, Peperstraat, Voorstreek,
Wortelhaven, Slotmakersstraat, Bij de Put, Joods Monument,
Grote Kerkstraat naar het Heer Ivostraatje, oversteken naar de Prinsentuin
(monument Koerierster, gedenkmonument Prinsentuin).

Grotere kaart weergeven

Hierboven de route van de Stille Tocht, vanaf het Mata Hariplein tot aan de Prinsentuin door de binnenstad van Leeuwarden. Op de kaart ook de locatie van de 3 monumenten.

Joods Monument

Op het Jacobijner Kerkhof tegenover de voormalige Joodse school staat sinds 1987 het Joods Monument. In deze buurt woonde de Joodse gemeenschap van Leeuwarden. Het beeld van beeldhouwer Kees van Renssen en zijn vrouw is en zogenaamde 'mezoezah'. Een kokertje met een stuk perkament met de geloofsbelijdenis van het Joodse volk, dat Joden aan hun deurpost bevestigen. Op het monument staan de namen van de straten waar Joodse slachtoffers woonden.

Bij het monument hoort een vijftien meter lange muur van keramische tegels. Deze verbindt de mezoezah met de Joodse school. Op de tegels staan de absentielijsten van de school. Ze laten zien hoe het aantal kinderen gedurende de oorlog afnam, tot er uiteindelijk niemand meer over was.

De Koerierster
In de Prinsentuin in Leeuwarden staat sinds 4 mei 1981 een beeldje opgesteld dat een vrouw op voedseltocht symboliseert. Het werd op de nationale herdenkingsdag overgedragen aan de gemeente Leeuwarden door een voormalige onderduiker die onbekend wenst te blijven.
Het in brons gegoten beeldje van kunstenaar Tineke Bot is geschonken uit dankbaarheid aan alle vrouwen en meisjes die onderduikers in de oorlog van voedsel voorzagen.

Het monumentje is ook een eerbewijs aan mevrouw Haanstra-Twijnstra, die onderduikers in haar huis had opgenomen. Het werd onthuld door haar drie dochters, die vooral tijdens de hongerwinter van 1944/'45 voedsel haalden uit de provincie voor onderduikers in Leeuwarden.

Gedenkmonument Prinsentuin
Dit in brons uitgevoerde monument is vervaardigd door de uit Leeuwarden afkomstige beeldhouwer Auke Hettema en is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. De tekst op het voetstuk luidt:

      WOL FORBÛKE
      NET FORSLEIN
      1940 - 1945
      KLOEK VERZET
      SCHRAAGDE 'T ONTSTELDE VOLK.

De twee mannenfiguren geven uitdrukking aan de verschillende gevoelens die in de oorlogsjaren bij de bevolking leefden. De ene figuur stelt verbijstering en verslagenheid voor; de andere beeldt het opkomend verzet uit tegen de onderdrukking en uitzicht op de komende bevrijding van het Nederlandse volk. Samen symboliseren zij de steun van het ene deel van de bevolking aan het andere deel. De onthulling vond plaats op 4 mei 1955 in de Prinsentuin.