11-05-2014

Bijna tachtig foto's voor stop motion movie voor Turkse overheid

Bezoekers Bevrijdingsfestival poseren graag voor Hakan

5 mei - BevrijdingsfestivalMet foto's, zo'n 350 handtekeningen voor vrijheid van meningsuiting in Turkije en 165 voor vrijlating van de Molukse leraar Johan Teterissa, kijken we terug op een zeer geslaagd Bevrijdingsfestival 2014. Naast handtekeningen verzamelden we dit jaar ook foto's. Veel bezoekers poseerden naast Hakan Yaman voor onze 'ouderwetse' Ipad-camera.

Met Hakan Yaman op de  fotoDe 'ouderwetse Ipad-camera'

Beeld van Hakan YamanDe actie voor Hakan Yaman, die als passant bij een demonstratie in Istanbul genadeloos in elkaar werd geslagen door de politie, werd op alle veertien bevrijdingsfestivals in Nederland gevoerd. In totaal zijn er ongeveer duizend foto's gemaakt. Inmiddels is van die foto's op het hoofdkantoor van Amnesty in Amsterdam een stop motion movie gemaakt voor de Turkse overheid. Amnesty roept haar op een onderzoek in te stellen naar de mishandeling van Hakan en de schuldige politiemensen te berechten.

Het verzamelen van handtekeningenNaast de stop motion movie-actie voor Hakan Yaman, voerden we ook handtekeningenacties voor vrijheid van meningsuiting in Turkije en voor vrijlating van de Molukse leraar Johan Teterissa. Zoals elk jaar tekenden ook dit jaar weer veel bezoekers van het Bevrijdingsfestival onze petitielijsten. En niet alleen in Leeuwarden. Op alle festivals samen werden 5601 handtekeningen verzameld voor vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Petities ook online

Actie voor vrijlating Johan TeterissaWas u niet op het Bevrijdingsfestival en wilt u onze acties alsnog steunen. Teken online. Met de petitie voor vrijheid van meningsuiting in Turkije roepen wij de Turkse premier Erdogan op protesten toe te staan, onderdrukkende wetgeving te veranderen en politiegeweld te stoppen. Ook zijn acties tegen sociale media moeten volgens Amnesty stoppen.

Met de (online) handtekeningenactie voor Johan Teterissa proberen we deze Molukse leraar vrij te krijgen. Teterissa zit al sinds 2007 vast voor het tonen van de Molukse vlag. Hij werd herhaaldelijk gemarteld. Amnesty beschouwt hem als gewetensgevangene.
Teterissa werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het op vreedzame wijze uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Gebruik uw macht en teken voor zijn vrijlating!

De Amnestystand op het Bevrijdingsfestival Het maken van de foto's voor de stop motion movie-actie Veel activiteiten rond de stand Handtekeningen verzamelen op het Plein van de Vrijheid