29-05-2015

Ensaf Haidar op bezoek bij Amnesty

Ensaf Haidar op bezoek bij Amnesty (c) Amnesty InternationalZondag 24 mei was Ensaf Haidar, de echtgenote van Raif Badawi, bij Amnesty op bezoek in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Raif Badawi is een Saoedische blogger en oprichter van de website 'Vrije Saoedische Liberalen, waarmee hij een vrijer geluid wilde laten horen in Saoedi-Arabië. In 2012 werd hij gearresteerd voor onder meer het beledigen van de islam en cybercriminaliteit.
Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel, een boet van 226 duizend euro en duizend stokslagen. In januari kreeg Badawi de eerste vijftig stokslagen. Om gezondheidsredenen zijn verdere stokslagen tot nu toe achterwege gelaten. De wrede straf riep werd over de hele wereld veroordeeld.

Ensaf Haidar woont sinds haar vlucht uit Saoedi-Arabië in Canada, het eerste land dat haar in een VN-kader voor vluchtelingen wilde opnemen. Deze moedige vrouw vecht wereldwijd voor de vrijlating van haar man. De kans daarop is niet groter geworden sinds Saoedi-Arabië en nieuwe koning heeft. In januari van overleed koning Fahd en werd koning Salman gekroond. Hij staat bekend als conservatiever dan zijn voorganger.

Het gesprek met Ensaf Haidar

Ensaf Haidar sprak zondag 24 mei met werelddeelcoördinator Midden-Oosten en Noord-Afrika Floor Beuming van Amnesty International en journalist, programmamaakster en moderator Hassnae Bouazzal over haar strijd. Beuming zet zich al langer in voor Badawi. Onder meer door wekelijks op vrijdagmiddag, het tijdstip voor stokslagen, met collega's te demonstreren voor de Saoedische ambassade in Den Haag. Er is een keer na veel aandringen een gesprek geweest met de Saoedische ambassadeur.

Ensaf Haider bij de vitrine in het verzetsmuseum. (c) Amnesty International (foto: Karen Veldkamp)Haidar vertelde dat Raif Badawi is opgesloten in een ruimte met nog dertien anderen. Enkele malen per week mag hij telefoneren, wel in het bijzijn van al die anderen. Hij mag geen bezoek ontvangen.

IIn het Verzetsmuseum zijn vitrines gemaakt met persoonlijke eigendommen van verzetsmensen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ook drie vitrines gemaakt voor gewetens-gevangenen die Amnesty heeft geadopteerd. Een van hen is Raif Badawi.

Ik heb Ensaf Haidar mogen begroeten en gezegd dat zij door haar strijd ook andere mensen moed geeft. Tijdens de gastlessen die ik voor Amnesty in Leeuwarden verzorg, heb ik kaarten voor haar laten maken. Die ik heb overhandigd. Ik heb haar verteld dat ik in de klassen nog meer kaarten ga laten schrijven.

Richard Schlichting

Tijdens de bijeenkomst in het
Verzetsmuseum werd bovenstaande
video vertoond, waarop de kinderen
van Raif Badawi hun vader schrijven.