03-11-2019

Write for Rights in het Fries Museum

Schrijf mee op 10 december!

16 jaar cel voor het uitdelen van bloemen zonder hoofddoek. 25 jaar voor het redden van vluchtelingen. Spoorloos verdwenen voor het verzamelen van informatie over gedwongen huisuitzettingen. De doodstraf voor het per ongeluk doodschieten van een neef op je vijftiende. Op 10 december schrijven we voor jongeren die vastzitten of onrecht is aangedaan. Help ons en schrijf mee in het Fries Museum of één van de andere locaties. Zodat deze jongeren weer een toekomst hebben.

Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens schrijven wereldwijd miljoenen mensen brieven. En dat werkt! Mensen komen vrij of krijgen een lagere straf. En als dat niet lukt, worden ze vaak beter behandeld. Regeringen vinden het niet leuk als de wereld meekijkt met hun mensenrechtenschendingen.

Te jong

Ook in Leeuwarden kun je weer schrijven voor Write for Rights. Dat is dit jaar extra belangrijk. Want we schrijven voor tien jongeren tussen de 13 en 28 jaar. Sommigen kregen jarenlange gevangenisstraffen voor iets wat ze niet deden of niet bewust. Zoals Emil Ostrovko (18) uit Wit-Rusland. Hij werkte als fietskoerier. Hij werd opgepakt met drugs. Maar hij wist niets van wat er in het pakketje zat dat hij moest afleveren. Emil wil studeren. In de gevangenis mag hij niet eens zijn middelbare school afmaken. Zijn werkgevers gingen vrij uit.

Vechten voor rechten

Marinel Sumoo Ubaldo (22) overleefde de orkaan Yolanda. Haar dorp in de Filipijnen werd volledig verwoest. Nu, zes jaar later, is er nog steeds niet genoeg voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Marinel wil dat de wereld in actie komt tegen klimaatverandering. Tijdens de Schrijfmarathon kun je haar helpen door een brief te schrijven aan de Filipijnse president om te vragen voor een menswaardig bestaan voor Marinel en haar dorpsgenoten.

Sinds Ibrahim Ezz El-Din (28) is opgepakt op straat is er niets meer van hem vernomen. De politie ontkent dat zij Ibrahim gevangenhoudt. Amnesty International gelooft dat niet. Waarschijnlijk heeft zijn verdwijning te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Schrijf in het Fries Museum een brief aan de openbaar aanklager in Egypte om te eisen dat hij bekend maakt waar Ibrahim is en dat hij zijn familie en een advocaat mag zien.

Heropvoedingskamp

Yiliyasijiang Reheman (26) en zijn vrouw Mairinisha Abuduaini hebben twee kleine kinderen. Zij kunnen hun vader niet zien. Want Yiliyasijiang zit waarschijnlijk vast in een heropvoedingskamp. Hij studeerde in Egypte, maar werd opgepakt op bevel van de Chinese regering en teruggestuurd naar China. Yiliyasijiang is Oeigoer. Dat is de enige reden dat hij in een kamp zit. Net als zo’n één miljoen andere Oeigoeren. Roep de Chinese overheid op Yiliyasijiang onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Lees voor wie we schrijven en doe mee!
Schrijven in Leeuwarden