Op 19 februari 2016 kwam Albert Woodfox uit de Verenigde Staten vrij. Hij zat 44 jaar onder inhumane omstandigheden gevangen voor moord. Bewijs voor zijn schuld ontbrak. Woodfox was niet de enige voor wie Amnesty International tijdens de Schrijfmarathon op 10 december schreef, die vrij kwam. Ook de studente Phyoe Phyoe Aung uit Birma en Yecenia Armenta uit Mexico kwamen vrij. Massa is de kracht van de Schrijfmarathon. Om die kracht ook dit jaar weer in te zetten, hebben we u nodig! Schrijft u (weer) mee in het Fries Museum?
Vorig jaar werden er op de Dag van de Rechten van de Mens in Nederland ruim 100.000 brieven geschreven. In Leeuwarden konden we bijna 800 brieven en 1651 kaarten op de post doen, ruim twee keer zo veel als in 2014. Daar willen we dit jaar natuurlijk overheen. U kunt in het Fries Museum voor tien gewetensgevangenen en groeperingen schrijven. We beginnen dit jaar om 11.00 uur en gaan door tot 22.00 uur.
In verband met de verwachte drukte door de Alma Tadema-tentoonstelling, vindt u ons dit jaar op twee plekken in de hal. Direct na de trap rechts en tegenover de ingang van de museumwinkel. Wilt u de drukte mijden, dan kunt u dus ook gebruik maken van de achteringang van het museum. Wij zorgen weer voor voorbeeldbrieven, kaartjes voor de mensen voor wie we schrijven en pennen.
Jong en actief
Net als vorig jaar komen ook de jongeren en studenten in Leeuwarden weer in actie. Omdat 10 december dit jaar op een zaterdag valt, schrijven zij in de week voorafgaand aan de Schrijfmarathon in het Fries Museum. In de NHL wordt op 7 december een Schrijfmarathon georganiseerd van 11.00 Tot 15.00 uur. Ook een aantal scholen uit het voortgezet onderwijs heeft al aangegeven weer mee te doen. We zien hun brieven, kaarten en tekeningen weer heel graag tegemoet.
Heeft u Facebook en bent u van plan om te komen schrijven, meld u dan aan voor het evenement op onze Facebookpagina en deel de pagina met vrienden, familie en bekenden! Ook dat helpt ons dit jaar naar een nieuw recordaantal brieven en kaarten.
Schrijf mee voor:
de 10-jarige Annie Alfred uit Malawi, die voor haar leven moet vrezen omdat ze albino is.
Edward Snoden, die de wereld liet weten dat de Amerikaanse geheime diensten meekijken in privé-documenten.
Eren Keskin, de Turske advocaten die al honderd keer is aangeklaagd omdat ze zich kritisch uitlaat over de regering Erdogan.
Fomusoh Ivo Feh, een student uit Kameroen, die door een grappig bedoeld sms-je van een vriend dreigt te worden veroordeeld voor poging tot het organiseren van rebellie.
Giyas Ibrahimov en Bayram Mammadov, twee studenten uit Azerbeidzjan die met grafitti kritiek uitten op president Ilham Aliyev en nu geconfronteerd worden met een verzonnen aanklacht voor drugsbezit.
de Oeigoerse economie professor Ilham Tohti die levenslang kreeg voor seperatisme, omdat hij misstanden tegen zijn volk aan de kaak stelde.
Johan Teterissa, de Molukse leraar voor wie Amnesty al heel lang actie voert, omdat hij werd gemarteld en vijftien jaar cel kreeg voor het verkondigen van zijn mening en met de Molukse vlag zwaaide.
Boerin en milieuactiviste Máxima Acuña uit Peru, die weigert grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf en daardoor wordt geïntimideerd door het bedrijf en de regering.
Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, de Egyptische fotograaf die de doodstraf kan krijgen omdat hij foto’s maakte van veiligheidstroepen die een demonstratie van aanhangers van Morsi hardhandig neersloegen.