12-11-2017

Schrijven verandert levens

Internationale Schrijfmarathon: elke brief telt!

Schrijfrmarathon banner 

Phyoe Phyoe AungOp 10 augustus van dit jaar kwam Erkin Musaev na elf jaar in een Oezbeeks strafkamp vrij. Hij was beschuldigd van spionage. Volgens zijn familie bekende hij na langdurige marteling. Zo’n bekentenis is niet rechtsgeldig. Toch kreeg hij 20 jaar strafkamp. Tijdens de internationale schrijfmarathon is massaal voor hem geschreven. En de vrijlating van Musaev was niet het enige  resultaat. Schrijven werkt! Dat laten de mensen voor wie we schrijven keer op keer weten. Daar doen wij het voor. En u? Schrijft u ook (weer) mee in het Fries Museum?

Vorig jaar werden er in Nederland op en rond de Dag van de Rechten van de Mens ruim 100.000 brieven geschreven. In Leeuwarden konden we aan het eind van de dag weer meer brieven en kaarten tellen dan in 2015. Er gingen uiteindelijk ruim 2000 brieven en ruim 700 kaarten op de post. Komt u ons zondag 10 december tussen 11.00 en 22.00 uur helpen om dat aantal dit jaar weer te overtreffen. U kunt schrijven voor tien gewetensgevangenen en groeperingen.

Alles ligt klaar

Het Fries Museum op het ZaailandDit jaar valt de Schrijfmarathon samen met de tentoonstelling over Mata Hari. Net als vorig jaar schrijven we daarom op twee plekken in de hal van het Fries Museum. Wij zorgen weer voor voorbeeldbrieven, kaartjes, briefpapier en pennen. U hoeft dus alleen maar langs te komen en te schrijven!

Heeft u Facebook en bent u van plan om te komen schrijven, meld u dan aan voor het evenement op onze Facebookpagina en deel de pagina met vrienden, familie en bekenden! Ook dat helpt ons dit jaar naar een nieuw recordaantal brieven en kaarten.

Meer locaties

Er wordt dit jaar niet alleen geschreven in het Fries Museum. Ook Comenius is weer van de partij. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 1 december schrijven de leerlingen van de locatie Mariënburg groetenkaarten en brieven voor Issa en Farid in Palestina, Hanan Badr in Egypte, Sakris Kupila in Finland en Mahadine in Tsjaad. Daarnaast staan er gastlessen over mensenrechten op het programma.

In Stiens kunt u op 9 én 11 december brieven schrijven in de bibliotheek in Cultureel Centrum De Skalm (Pyter Jurjensstrjitte 17).

Op 9 december wordt hier van 10.30 tot 12.30 uur geschreven. Op maandag 11 december van 14.30 tot 17.30 uur. Ook hier liggen groetenkaarten, voorbeeldbrieven en pen en papier voor u klaar.

De Amnesty werkgroep in Hurdegaryp organiseert de schrijfmarathon op zaterdag 9 december in MFC Maskelyn aan de  Easter Omwei 5. Hier wordt van 11.00 tot 15.00 uur geschreven.

De brieven en kaarten worden zondag 10 december naar het Fries Museum gebracht. We zien ze in Leeuwarden heel graag tegemoet!

Schrijf mee voor:
Amnesty Schrijfmarathon cases
  • Clovis Razafimalala uit Madagaskar zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.
  • Hanan Badr el-Din uit Egypte komt op voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene, ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten.
  • Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.
  • Mahadine uit Tsjaad bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.
  • MILPAH uit Honduras , een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.
  • Ni Yulan uit China is gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ze komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen.
  • Sakris Kupila uit Finland is transgender en wil als man erkend worden, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.
  • Shackelia Jackson uit Jamaica, haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.
  • Xulhaz Manna uit Bangladesh is vermoord omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT+’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.
  • Taner Kıllıç uit Turkije streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’.
Amnesty Schrijfmarathon cases
Meer informatie over de tien gewetensgevangenen en groeperingen