Wereldvluchtelingendag

Een bijzondere Vaderdag

Zondag is het Vaderdag. Dat valt dit jaar samen met Wereldvluchtelingendag. De dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om begrip voor vluchtelingen te vragen en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Ook wij vragen zondag aandacht voor die ruim 80 miljoen mensen die huis en haard moesten verlaten, vaak zonder hun familie. Een Vaderdag zonder je vader of zonder je kind. We zijn te vinden op het Zaailand.

In meer dan honderd landen wordt zondag aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd is 1 procent van de bevolking op de vlucht. Dat is bijna een verdubbeling in tien jaar tijd. De helft van de mensen die vluchten, verblijft in veiliger gebieden in eigen land en is daarmee officieel geen vluchteling. Van de mensen die hun land ontvluchten, wordt 85% opgevangen in de regio. Al deze mensen voelden zich gedwongen alles achter te laten, vanwege oorlog en geweld of omdat ze zich verzetten tegen hun regering en het gevaar lopen te worden opgepakt, gemarteld of vermoord.

Europa zit op slot
Met onze actie vragen we je om op deze bijzondere Vaderdag even stil te staan bij de vaders die hun kinderen missen en kinderen die hun vaders missen. En de grote onzekerheid waarin zij vaak verkeren. Ook in Europa en ook in Nederland. Dat is nodig. Want nu het aantal vluchtelingen in Europa afneemt, neemt ook de aandacht af en dat maakt de risico’s voor die ene vader of dat ene kind alleen maar groter. Het komt namelijk niet alleen doordat er minder mensen vluchten uit bijvoorbeeld Syrië. Het is ook een gevolg van het Europese beleid dat er meer en meer op gericht is de grenzen hermetisch af te sluiten.

Eind mei berichtte de NOS dat de pushbacks waarvan beelden in het nieuws kwamen, geen incident zijn. Er is een hele infrastructuur opgezet om vluchtelingen illegaal terug te sturen op zee. Na de mensonterende beelden van de vluchtelingen kampen in Griekenland, is dit een nieuw dieptepunt in het niet functioneren van het Europese asielbeleid.

Tweeduizend doden
Pushbacks zijn een schending van grondrechten. Maar de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex lijkt het buitenhouden van migranten belangrijker te vinden dan het respecteren van de mensenrechten. En op 5 mei kwam The Guardian op basis van eigen onderzoek en cijfers van de UNHCR en een aantal ngo’s tot de conclusie dat Griekenland, Kroatië, Italië, Malta en Spanje sinds de corona-uitbraak al tenminste 40.000 asielzoekers met behulp van ‘illegale praktijken’ hebben geweerd uit Europa.

De krant spreekt van de grootste massale uitzettingen in decennia waarbij systematisch geweld wordt gebruikt en illegale detenties en transporten worden ingezet. Dat zou al 2000 mensenlevens hebben gekost. Ook hier vermoedt Amnesty International dat Frontex stilzwijgend toestemt (Malta: Waves of Impunity).

Daarom is het dus nodig om op 20 juni aandacht te blijven vragen voor vluchtelingen en een humaner Europees vluchtelingenbeleid. In Scheveningen worden de doden die aan de Europese grenzen vielen herdacht. Hun namen zijn de afgelopen weken op verschillende plaatsen in Nederland voorgelezen. Wij vragen je in Leeuwarden Wereldvluchtelingendag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Shadow games bij Slieker
En wil je weten hoe Europa eruit ziet wanneer je niet welkom bent? Ga dan na een bezoekje aan onze stand naar Slieker. Daar draait om 13.15 uur de indrukwekkende documentaire Shadow Game , waarin Eefje Blankevoort en Els van Driel een aantal tienerjongens volgen op hun ‘missie’ om de grenspolitie te verslaan en Europa binnen te komen. Een spel van ‘do or die’.