Zuid-Sudan herziet doodstraf Ngong

Goed nieuws: de autoriteiten van Zuid-Sudan hebben het doodvonnis van Magai Matiop Ngong vernietigd. Tijdens de Write for Rights in december 2019 is wereldwijd voor Magai Matiop Ngong geschreven. Ook in Leeuwarden schreven veel mensen de Zuid-Sudanese president Salvar Kiir om hem te vragen de doodstraf van Ngong te herzien.

Magai Matiop Ngong was 15 jaar op het moment dat hij een misdrijf beging. Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger waren dan 18 jaar toen ze een misdrijf begingen. Ngongs zaak is door het Hof van Beroep doorverwezen naar het Hooggerechtshof, dat nu moet oordelen over een passende straf.

Geen advocaat

Magai Matiop Ngong werd in 2017 veroordeeld voor moord op zijn neef. Tijdens zijn rechtszaak probeerde hij uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een ongeluk. Een afgeketst waarschuwingsschot had zijn neef dodelijk geraakt. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg. Magai had geen advocaat die hem bijstond.

‘We verwelkomen de beslissing van het Hof van Beroep om de doodstraf van Magai Matiop Ngong te vernietigen, omdat volgens Zuid-Sudanees en internationaal recht een kind niet ter dood kan worden veroordeeld,’  zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘Magai is een van de gelukkigen. Sinds mei 2018 zijn ten minste twee andere mensen geëxecuteerd, die ten tijde van hun misdrijf kind waren.’

Wereldwijde schrijfactie

Tijdens de Write for Rights in 2019 kwamen meer dan 765.000 mensen voor Ngong in actie. Ze riepen niet alleen de president op het doodvonnis in te trekken, maar steunden Ngong ook met groetenkaarten.

Zuid-Sudan is een van de vier landen in Sub-Sahara Afrika die in 2018 en 2019 doodvonnissen voltrokken. Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en voor iedereen.